Náklady na prevádzku ZŠ sú podľa OZ Košická aréna neúnosné

17.09.2022 Košice

Košice 16. septembra (TASR) - Náklady na prevádzkovanie zimného štadióna sú v dnešných dňoch z ekonomického pohľadu absolútne neúnosné, pričom len ceny za dodávku elektrickej energie narástli oproti rovnakému obdobiu minulého roka viac ako osemnásobne. Uvádza sa to v piatkovom stanovisku občianskeho združenia (OZ) Košická aréna, ktoré prevádzkuje košickú Steel Arénu.

"Za mesiac august 2022 dosiahla fakturovaná cena za dodávky elektrickej energie hodnotu 573 eur/MWh bez DPH, čo len v tomto mesiaci spôsobilo OZ Košická aréna účtovnú stratu 180.000 eur," informovalo združenie. Konštatovalo, že v dôsledku zvýšenia cien elektriny počas posledných mesiacov a vzhľadom na chýbajúcu objednávku na ľadovú plochu na mesiac september od hokejového klubu HC Košice bolo vedenie zimného štadióna Ladislava Trojáka nútené k 31. augustu vypnúť chladenie ľadovej plochy.

V stredu (14. 9.) sa v Košiciach uskutočnilo valné zhromaždenie a zasadala Správna rada OZ Košická aréna, ktoré sa zaoberali aj kritickou situáciou súvisiacou s nákladmi za dodávky elektrickej energie. "Manažment Košickej arény, prevádzkovateľa Steel Arény, členom valného zhromaždenia a správnej rady jednoznačne deklaroval, že sú pripravení i naďalej ponúknuť priestor a zázemie štadióna pre organizáciu širokého spektra športových, kultúrnych a iných komerčných podujatí. Zároveň sú pripravení opätovne spustiť chladenie ľadovej plochy pre potreby HC Košice, a to v prípade objednávky zo strany klubu, ktorá bude akceptovať aktuálnu cenu nákladov za energie," uviedlo OZ.

Členovia valného zhromaždenia a správnej rady sa uzniesli, že budú pokračovať v opatreniach, ktoré majú zmierniť následky dosahu európskej energetickej krízy na fungovanie arény. Naďalej pokračujú v rokovaniach s partnermi, najmä s dodávateľom elektrickej energie a hokejovým klubom HC Košice. Zároveň sa budú snažiť získať finančné prostriedky na chod štadióna prostredníctvom nových sponzorov a obchodných partnerov. "Kľúčovou bude tiež avizovaná pomoc štátu prevádzkovateľom zimných štadiónov a plánované zastropovanie cien energií prostredníctvom štátu alebo Európskej komisie," uvádza sa v stanovisku.
 

Vyberte región

mark